donderdag 5 februari 2015

How to make weekly menu and shopping list

Al jaren maak ik een weekmenu en dat geeft me heel veel rust. Wie weet heb je er ook iets aan. Ik ga je dus geen recepten geven voor de hele week maar laten zien hoe ik het doe.

For years now I'm making a weekly menu and it gives me peace and quiet. Maybe it helps you too in some way. I'm not writing a recipe menu here but I'm gonna show you how I do it.
Ik heb héél veel kookboeken want ik ben gek op koken. Niet op bakken trouwens, daar heb ik het geduld niet voor. En dat vieze gedoe met bloem overal, nee niet mijn ding. Er komen wekelijks nieuwe recepten op tafel hier en ik kook minstens een paar keer per week vegetarisch, om de dieren.

I own a lot of cook books because I love to cook. Don't like to bake, don't have the patience for it. And all the mess with flower, no thanks. Almost every week I'll put new recipes on the table and I will cook at least 2x per week vgetarian, because of the animals.
Ik merk dat ik het liefst zelf kookboeken koop want dat luistert heel nauw op een of andere manier. De foto's moeten me aanspreken en de recepten moeten makkelijk zijn en ik wil niet allerlei ingrediënten in huis hoeven halen die ik verder nooit gebruik. Het is een gevoel wat ik met zo'n boek heb en dat is voor een ander moeilijk in te schatten is me inmiddels duidelijk geworden.

I have noticed that I rather buy my own cooking books instead of getting them from someone. The pictures have to be attractive, the recipes have to be easy and I don't want to have to buy all kind of ingrediënts I never use. It's a feeling I have with a book which is hard for someone else to define I've noticed.

Oké, zit je klaar? Dit heb je nodig.

Oké, ready to start? This is what you need.
Zonder koffie lukt het niet hoor!

It won't work without a cup of coffee!
We doen maar 1x per week boodschappen op zaterdag, dus ik begin met alle dagen op te schrijven. Vervolgens kijk ik in mijn agenda wie er op welke dag niet is. Nick is weer tijdelijk hier in huis tot hij op reis gaat.

We only do groceries once a week on saturday, so I start with writing down the days of the week. Next I look in the agenda who isn't there on which day. Nick lives here temporary again until he is going to travel.
Eerst even kijken of er nog leftover maaltijden in de vriezer zitten die we kunnen gebruiken.

First lets take a look if there are any left over meals in the freezer we can use.
Ja hoor, ik heb wat gevonden en dat plan ik op een dag dat ik veel te doen heb. Met wat kookboeken erbij zoek ik andere recepten op en dit is het geworden.

Yep, found something and we will eat that on a busy day. Took some cookbooks and looked for recipes and this will be it. Ooo, now I realise the menu is in Dutch. But it isn't about the actual menu it is about the system so it doesn't matter right?
Als ik de dag van te voren iets uit de vriezer moet halen schrijf ik dat met rood op en met pijlen anders zie ik het niet en vergeet ik het. Menu hangt op de koelkast. Zondag werk ik laat en dan kookt Steve zodat ik zo aan kan schuiven en hij bepaalt zelf wat hij maakt. Aan het eind van de week zorg ik dat ik iets heb wat geen verse groente behoeft en anders haalt Steve het door de week als hij voor lunch het kantoor uit gaat. De boeuf op woensdag zit in de vriezer en daar hoef ik alleen de aardappelen bij te koken.

When I need to take something out of the freezer the day before I write that with red and arrows. Otherwise I won't see it and I will forget it. Menu is on the fridge. Sunday I'm gonna be working late so Steve will cook and I can just sit down to the table. He decides what he will cook. Towards the end of the week I'll make sure it is a recipe that doesn't require fresh vegetables. If I do need them Steve will pick it up during the week when he goes out of the office for lunch. The boeuf on wednesday is from the freezer and I only need to boil potatoes with that.
Dinsdag eten we uit het paddenstoelenboek van Carluccio. Ik schrijf het boek en de pagina achter de recepten anders zoek ik me een ongeluk op de dag zelf.

Tuesday we will eat from the mushroom book of Carluccio. I write the book and page behind the recipe otherwise I will be looking forever on the cooking day.

  
Ik schrijf altijd in het boek wat ik van iets vind en of ik er iets aan wil veranderen. Handig voor een volgende keer. Mijn nicht geeft de recepten cijfers in het boek, ook leuk. Dit was het recept van dinsdag en hierna komt die van vrijdag.

I always write my opinion in the book and if there is something I want to add or change. Good for a next time. My neice gives her recipes grades, also handy. This was tuesdays recipe and the next one is fridays.
Bill Granger is vaak op 24kitchen en ik ben dol op zijn kookprogramma. Ik heb ze allemaal opgenomen en als ik niet kan slapen ga ik naar hem kijken. Klinkt niet als een compliment hè? Ik vind hem zo heerlijk rustig en hij woonde in zo'n prachtig huis in Australië en heeft van die schattige dochtertjes. Hij schijnt nu in Engeland te wonen en ik wacht met smart op nieuwe afleveringen!

Bill Granger is always on the Dutch cooking channel and I love his show. I taped them all and when I can't sleep I'll watch him. That doesn't really sound like a compliment, does it? I find him so relaxed and he lived in a beautiful home in Australia and has the cutest little girls. He lives in the U.K. now and I'm waiting desperately for new episodes!
We gaan naar de boodschappenlijst. Ik heb twee kanten. Een hier in de buurt, de Deka en de slager en eventueel de poelier. Dat doet Steve terwijl ik de honden uitlaat. Ik schrijf niet alles op omdat hij zelf weet hoeveel melk en dat soort dingen gehaald moeten worden.

Let's go to the shopping list. It has two sites, the groceries in the neighbourhood will Steve do while I'll walk the dogs. I don't write every single thing down because some things are the same every week and he knows them.
De achterkant bevat de boodschappen uit de stad. We gaan altijd eerst naar de Natuurwinkel in Overveen en rijden dan door naar Haarlem. Mabrouk is een Marokkaanse groenteboer en Marqt een heerlijke supermarkt met veel biologische spullen. Ik koop zoveel mogelijk alles biologisch.

The backsite are the groceries we get in the city. First we will go to Overveen ( a village) to the organic store and then we will go to Haarlem ( = a city) to a Moroccan grocerie store and to a kind of a Whole Food Store. I am into organic.
Eerst noteer ik alle spullen die ik nodig heb voor de recepten.

First I'll write down all the things I need for the recipes.
 Vervolgens ga ik in de kasten en koelkast kijken wat ik verder nog nodig heb.

Next I'll look in the cabinets and fridge what else I need.
 Dat oranje betekent dat het in de vriezer moet. Ja ik weet het, ik ben ERG georganiseerd.

The orange means it needs to go in the freezer. Yes I know, I'm overly organised.
Nou dat was het eigenlijk. Voor mij werkt het. Ik besteed 1x per week tijd aan de boodschappen en ben daar soms best lang mee bezig omdat ik het zo fijn vind allerlei nieuwe recepten uit te zoeken, maar je kunt het ook simpel houden natuurlijk en dan ben je zo klaar. De rest van de week hoef ik nergens meer over na te denken, alleen even kijken of er iets uit de vriezer moet. Dat is zo heerlijk. Sommige mensen willen dit niet omdat ze misschien geen zin hebben in bijvoorbeeld boerenkool op de dag dat het gepland is. Ik maak alleen maar dingen die ik lekker vind en wanneer ik ze eet maakt mij niks uit. Hoop dat je er iets aan hebt gehad!

That was it. This works for me. One time a week I'm busy making the list and sometimes it takes a while because I'm looking up new recipes. You can also keep it simple so you are done much quicker. I don't need to think about anything anymore the rest of the week, only if I need to take something out of the freezer. I love it. For other people it doesn't work because they don't feel like eating spaghetti for example on the day it was planned. I only make dinners I love and which day I eat them doesn't matter to me. Hope I gave you some ideas!Share:

7 opmerkingen

Anoniem zei

Haha je bent inderdaad super georganiseerd maar het werkt al jaren goed zo voor jou dus good job! Mooie duidelijke foto's en beschrijvingen Peet! Grappig ik weet al jaren dat jij een weekmenu maakt maar nu pas zie ik hoe dat in zijn werk gaat bij jou. Thanks xx Eva

Anoniem zei

Hoi petra super leuk om te zien hoe jij te werk ga met je week menu's ik zelf doe dit ook voor , n week boodschappen halen en dat werkt prima vind ik ook grtjs margret

Anoniem zei

Leuk!!! Petra vanuit Singapore leuk om je blog te lezen!!
Heb vorige week nog je krabbetjes gemaakt!!
xx Marijke

peetdownthestreet zei

Zijn we collega's en wisten we dat niet eens van elkaar Margret! Wat leuk dat jij het ook zo doet. Zooo handig. xp

peetdownthestreet zei

Hebben we de krabbetjes zeker tegelijk gegeten Marijke haha!xp

Anoniem zei

Erg leuk te lezen, het inspireert!! Liefs Esther

peetdownthestreet zei

Daar hoop ik op Esther!xp

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig