donderdag 2 oktober 2014

Swiebertje keuken


              
Vind je het leuk om mijn keuken te zien?
Toen we hier kwamen wonen 20 jaar geleden was de keuken al een metertje uitgebouwd. 
Het is een lange pijpenla van 1.90m breed en 4.60 lang. Kijk maar.                                                                                                                
                 
Piet, de gepensioneerde buurman van mijn vriendin Marijke heeft alles op maat gemaakt. Ik verzon het en hij maakte het en wat een vakman!
Dat zou ik niet meer doen trouwens, zo open alles. Is toch praktischer met dichte kastjes heb ik gemerkt. De compostbak komt uit Engeland en gebruik ik voor de hondenbrokken.


Hier zie je de buitenkant van de keuken. Ik heb de ramen even open gezet zodat je naar binnen kunt kijken. Steve heeft de uitbouw betimmerd met rabatdelen om een landelijk effect te krijgen.

Het idee voor een tak met dingen eraan kreeg ik voor het eerst jaren geleden toen ik in Frankrijk in het kasteel Cheverny was, waar in de grote keuken een tak hing met allerlei kookgerei eraan. Mijn zoon speelde toen der tijd altijd in het bos en de tuin lag vol takken die hij mee bracht. Toevallig had hij er een keer een met een zakmesje gepeld (wat klinkt dat raar; ik bedoel de bast eraf) en die kon ik zo gebruiken.

Wat ik héél graag wilde was een gruttersbak, maar ja, zo'n ding was veel te groot voor mijn smalle aanrechtje. Voor Piet geen probleem, die maakte er gewoon een een flinke slag kleiner en ik ben er nog steeds zó blij mee. Zie je wat ik er allemaal in kwijt kan? Van koffiecupjes tot vaatwastabletten tot uien en een keukenrol.

 

Het aanrecht is gewoon van tegels gemaakt. Ik had me verdiept in aanrechtbladen, maar bij de een moest je oppassen voor wijnvlekken en bij de ander voor zure vlekken zoals van sinaasappelsap en daar had ik dus allemaal geen zin in. Tegels vond ik altijd al leuk en het was nog veel goedkoper ook dan die mooie maar kwetsbare aanrechtbladen.

Dit is het gasfornuis, een Boretti. Ernaast staat de afwasmachine die we in een kleurtje hebben laten spuiten.
Hier het hoekje met de koelkast. Erop hangt mijn weekmenu wat ik al jaren iedere week maak. Ik ben dol op koken en heb heel veel kookboeken en let ook erg op gezond eten. Fun!

Naast de koelkast heeft Piet een kist gemaakt waar ik voorraad in bewaar en wat als bankje gebruikt wordt. Boven de verwarming hebben we een gat in de muur laten maken voor een raamwerk wat ik ooit eens ergens gekocht had. Het is een oud houten raamwerk met prachtig houtsnijwerk uit India.

Er was niet veel ruimte meer voor een voorraadkast in de keuken maar ik had al bedacht dat ik het liefst een ondiepe kast wilde zodat je in een oogopslag kunt zien wat je in huis hebt. En ook dat wist Piet te maken.
In het moerbei parasolboompje voor de keuken hangen witte lampjes die aan gaan op zonne-energie en dat is leuk! Ik heb ze van de zomer bij Ikea gekocht en ben er zó blij mee. 

Alles gezien? Raampjes weer dicht dan.

   Dit is het uitzicht vanuit de keukendeur en zie je de witte duiven in de duiventil?
   Niet? Gelukkig maar. Vieze schijtlijsters.

Dit schattige eierrekje heb ik in Engeland gekocht. Tjonge, wat hebben ze daar toch leuke dingen en wat ben ik blij dat we altijd met de auto gaan en geen kinderen meer achterin hebben en ik lekker van alles mee kan nemen.  

Oké, dit was mijn keuken. Vond je het leuk? Ik vind het zelf enig om bij mensen binnen te kijken namelijk. Nu eerst maar eens een kopje thee.........
Share:

7 opmerkingen

Anoniem zei

Mooie foto's van je keuken Peet!

Anoniem zei

Jammer dat buurman Piet niet meer aanbevolen kan worden haha, je hebt een mooie keuken Petra.

peetdownthestreet zei

Dankjewel Thea (wel je naam erbij zetten hoor!)en Piet is helaas te oud inderdaad! Maar hij was zó goed!
Petra

Dawn zei

Hi Petra! It was so nice to peek into your lovely kitchen. It truly is the 'heart of the home.' I am visiting from Susan Branch's blog. Your blog is just lovely! Wish I could read Dutch! Happy Autumn days!
♡ Dawn

peetdownthestreet zei

Hi Dawn! So good to see you are visiting me and thank you for your kind words. You also must love Susan Branches blog as I do! I have a translate button on the right on my blog and you can have it translated in English.Happy autumn days to you too.
Petra

Anoniem zei

Hoi petra wat , n leuke blog over je prachtige keuken sfeervol plaatje, Engels sfeertje ga gauw verder lezen groetjes van Margret

peetdownthestreet zei

Hey Margret! Heb je me gevonden? Wat fijn dat je het leuk vindt en ik hoop dat je me blijft volgen uiteraard!
Petra

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig