zondag 20 augustus 2017

De botanische stijl


Vind jij de botanische stijl, die je overal ziet op het moment, ook zo leuk?
De woonbladen staat er vol mee, hele boeken worden erover gemaakt en er komen steeds meer hippe winkels waar het helemaal om deze stijl draait.

Het doet me erg denken aan mijn pubertijd, toen ik op mijn Amsterdamse zolderkamer heel veel planten had en daar helemaal gelukkig mee was.

Dit bankje riep mijn naam vorige week, bij Loods5. Het is perfect voor die twee planten in de erker. 
De rechter is een kamerlinde en die mogen we wel een moeilijke plant noemen. Ik had er een die al enorm groot was geworden, maar daar zat opeens witte vlieg in, een paar mm groot beestje. Alleen maar omdat ik hem een nachtje buiten had laten staan, met de bedoeling hem de volgende ochtend te sproeien. Het was een warme nacht hoor, dus jemig wat een gevoelig typetje is die plant. Weggeflikkerd en een nieuwe gekocht, die er tot nu toe goed bij staat.
Ik las dat ze veel water verdampen door de grote bladeren, dus in plaats van die saaie waterbakjes die je aan de verwarming hangt, heb ik mijn mooiste glazen vazen neergezet met water voor ze. En ik sproei ze regelmatig. Als ik eraan denk tenminste.....
De rechter is mijn laatste aanwinst; kindje op moeders' schoot. Wat een leukerdje is dat zeg. De nieuwe blaadjes groeien midden uit het oude blad, zo apart.
 
pinterest image


Ik merk dat ik vooral op planten met grote bladeren val. Dat is natuurlijk niet altijd even praktisch, want met een woonkamer van 3.50m breed kun je niet veel kwijt. Toch verzamel ik allerlei plaatjes op pinterest van grote planten. Zoals deze, die je een instant jungle gevoel geeft.
pinterest image
Dit is een kleintje die ik mooi vind. Wat een frèle blaadjes hè? Geen idee wat het er voor een is.
pinterest image
Aardewerken potten overstijgen alle trends. De inspiratie hier voor mij, zijn de planten die langs het plafond geleid worden. Wat een goed idee! Alleen nog de juiste plant vinden.
pinterest image
Een hele tafel vol planten; enig! Zie je wat ze hebben gedaan? Ze hebben het tafelblad omgekeerd en zo een rand gecreëerd voor de planten. Er staat veel op en er zijn verschillende hoogtes. Zo kun je heel eenvoudig een beeldschoon hoekje maken.
pinterest image
Er zijn zoveel mogelijkheden van containers waar je je plant in kunt doen. Voor alle smaken is er wel wat. Deze mand is minstens zo decoratief als de plant die erin staat.
Deze plant staat in mijn badkamer. Gewoon een plank uit de schuur gehaald en over het bad gelegd. Plant in zinken emmertje, leuk gietertje ernaast en klaar is kees.

Terwijl ik dit zit te schrijven vraag ik me af waarom planten nou zo'n toegevoegde waarde hebben.
Je weet natuurlijk dat het gezond is om planten in huis te hebben, iets met zuurstof of zo. Of koolzuur. H2O? CO2? Naja, kies er maar een uit. Natuurkunde was niet mijn favoriete vak. Als je je rustig hield op de havo kreeg je sowieso een zes en dat heb ik gedaan. Een manier om orde te houden, nietwaar? Nu ik erover nadenk; op de p.a. ging de natuurkundeleraar een boek lezen tijdens tentamens! Dus kon ik alles over schrijven van anderen die het wel snapten. ( niet jij dus Liesbeth)

Maar ik dwaal af......terug naar de planten.

Wat doen ze nog meer.......ze geven een soort buitengevoel terwijl je binnen zit. Ze stralen rust uit. Ze geven schoonheid aan je huis en een mooi huis wil iedereen.

Heb jij ook wat met kamerplanten?
Share:

6 opmerkingen

Anoniem zei

Grappig een blog over planten, vooral die foto's met wanden vol klimmers en hangers doen me denken aan de zeventiger jaren, toen had ik ook een kamer vol. Zo zie je maar weer dat mode trends op allerlei gebied weer terugkomen. De Philodendron familie heeft mooie soorten (donkergroen en bont) die je kunt leiden en laten hangen Peet. Schattig bankje trouwens! xxx Eva

Unknown zei


Weer genoten van je blog met de prachtige foto's.
Natuurlijk ook genoten van het samen rondstruinen in Tuincentrum Het Oosten in Aalsmeer waar er zoveel keus is in kamerplanten, bloempotten en woonaccessoires en niet te vergeten karpers
Nog even een trieste mededeling 1 van de karpers is opgegeten door een reiger. :)

peetdownthestreet zei

O Eef, dus jij had ook zo'n kamer vol planten? Veel trends die terugkomen vind ik niks aan, maar deze wel. Het bankje zag ik iedere keer als ik bij Loods5 was en nu dacht ik; jij gaat mee!
Thanks voor de tip voor de philondendrons. Volgende keer in Het Oosten ga ik op zoek ernaar. Daar hebben ze zoveel, zoals Anneke al schreef.
Veel plezier op je sloepje, xp

peetdownthestreet zei

Die foto's waren niet allemaal van mij hè An! De mooie waren van pinterest. Binnen fotograferen vind ik nog wel een dingetje hoor.
Ja, was gezellig laatst bij Het Oosten. En dat we met een zak met vissen naar huis zouden gaan had ik van te voren nooit kunnen bedenken. Jij ook niet haha! En wat zielig nou dat er een is opgegeten. Jammer dat de reiger niet beseft dat hij een vis van €20,- naar binnen heeft geslokt......
xp

Anoniem zei

Website is mooi gelukt Peet! Nick

peetdownthestreet zei

Dankjewel Nickyboy, ik ben er erg mee in mijn nopjes!

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig