vrijdag 20 oktober 2017

New York New York

Waar kan ik anders mee beginnen dan met dit beeld? Ik ben er als 19 jarige voor het eerst geweest, toen ik  naar mijn Amerikaanse vriendje ging. We zijn er toen zelfs in omhoog geklommen. Geen idee of dat nog kan. Ik was vergeten hoe immens groot ze is, kijk maar naar de mini mensjes die je erbij ziet.
Eén tip: ga via de officiële weg op zo'n boot en niet met een van die mannetjes die op je afkomen, want je wordt opgelicht! Lang verhaal.........
Hier zie je het 9/11 museum, wat zeer indrukwekkend is, vooral die telefoongesprekken die ze laten horen van mensen die beseften wat er ging gebeuren en hun geliefden nog belden. Vre-se-lijk.
Zó leuk al die huizen met brandtrappen. Het doet me altijd aan Holly Golightly (Audrey Hepburn) denken uit Breakfast at Tiffany's, als ze op de brandtrap met haar gitaar zit te zingen. Ook aan die scène in Friends trouwens, waarbij Joey en Ross aan elkaar aan de brandtrap hangen.
We waren op een zondag in Central Park en vele New Yorkers en toeristen met ons. Wat is het toch bijzonder om in het groen te lopen en uit te kijken op de wolkenkrabbers. Zie je het eekhoorntje lekker liggen? Het gekke is dat we weinig honden hebben gezien in het park, terwijl we verbaasd waren hoeveel mensen in New York een hond hebben.
Grand Central  is denk ik wel het mooiste station ter wereld. (alsof ik er zoveel gezien heb)
Helemaal beneden zijn er eetgelegenheden en dan heb je nog de Oysterbar, waar we nogal op de prijs afknapten van zo'n beroemd broodje lobster. Namelijk $38,-  Doe effe normaal zeg. Daar zijn we dan weer te nuchtere Hollanders voor waarschijnlijk.
Er is ook nog een foodmarkt die heel leuk is.
Vlak voor de Oysterbar zijn van die arcadebogen en daar stond een jonge vrouw met haar gezicht naar de muur/boog te praten. Wij dachten nog; die is niet helemaal tof. Maar even later liepen we er weer langs en stond er weer een ander hetzelfde te doen en schuin er tegenover op zo'n 10 meter afstand stond ook iemand te fluisteren. En een lol dat ze hadden! Dus wij dat ook geprobeerd natuurlijk en je kon elkaar gewoon verstaan, zo bizar. Blijkt het de whispering arch te zijn! Dat je het maar weet, mocht je erheen gaan.
Omdat het zo duur was in de Oysterbar zijn we tegenover Grand Central naar Pershing Square gegaan en dat was enig. Zo'n echte Amerikaanse diner, met een lekkere kaart en goed personeel. 
De High Line is een wandelweg van ongeveer een km die op een oude spoorlijn hoog boven de straten loopt. De beplanting is prachtig aangelegd door een Nederlandse tuinarchitect, Piet Oudolf.
Nergens een bordje tegengekomen dat dit door hem is aangelegd, zo raar.
Het is een bijzondere plek om te lopen, wel erg toeristisch. Aan het eind van de wandeling is de leuke Chelsea Market, een overdekte hal met winkeltjes en eettentjes. Ik heb er mijn slag geslagen in de Anthropologie store.
Van Joni, mijn Amerikaanse schoonzusje, kregen we nog de bibliotheek aangeraden om heen te gaan. En dat was zeker de moeite waard. Wat een prachtig gebouw, het lijkt wel een museum. Ik was vooral onder de indruk van de bijzondere lampen die er hingen en zelfs op de tafels staan leuke lampjes zoals je rechtsboven kunt zien. En de plafonds, prachtig gewoon. De mensen zitten er onverstoorbaar te werken en te lezen, ondanks de toeristen die er rondlopen.
Dit nieuwe metrostation bij het 9/11 museum is zo mooi! Het moet een vredesduif voorstellen. Binnenin kun je dus naar de metro, maar ook naar winkels. En naar Eataly, maar daarover straks meer.
Prachtige architectuur. Vlakbij 9/11.
Dit is allebei New York. Leuke perkjes om bomen heen, maar waar wij zaten in een airbnb, in Williamsburg was het een bende qua vuilnis. Williamsburg is énig, maar overal ligt vuilnis en iedere dag dus hè. Eerst dachten we dat er gestaakt werd, maar het schijnt altijd zo te zijn. Zonde van zo'n wijk.
Zoals gezegd hadden we dus een hele leuke airbnb mèt brandtrap, waar we niet op mochten. Maar ja, we moesten toch steeds na het douchen onze handdoeken ophangen hoor.
Iedere ochtend voordat we op pad gingen, dronken we koffie bij de Starbucks in onze wijk.
Hoe vind je de Ralph Lauren kinderkleding? Is het niet schattig? Dat trenchcoatje, ah....
We voelden ons trouwens wel net Julia Roberts in Pretty Woman zeg, in de Ralph Lauren winkel.
We werden met zo'n fake glimlach verwelkomd, maar je zag ze denken; geen cent aan te verdienen!
Toen Joni, mijn schoonzusje, vroeg wat het hoogtepunt was tot dan toe tijdens ons verblijf, heb ik niet meteen geantwoord. We durfden niet te zeggen dat we het eten geweldig vonden, we moesten toch echt iets cultureels noemen, vonden we. Maar jemig, wat hèbben we lekker gegeten! Zelfs de supermarkt in de straat had een oven waar de heerlijkste pizza's uitkwamen.
Vlakbij onze airbnb zat Martha's Bakery (volgens mij niet van Martha Stewart) en daar hàdden ze toch lekkere dingen, tjonge. Een avond hebben we zelfs zo'n enorme punt chocoladetaart als avondeten genomen. Zonder schuldgevoel! Nou ja, een klein beetje dan.
En dan Eataly.....omg......wat een zaak. Hadden we die hier maar. Het is een winkel met allemaal Italiaanse producten, het is een restaurant en ze hebben keukenspullen en kookboeken. Heerlijke pasta gegeten en de ijsjes zijn helemaal goddelijk.
Bij thuiskomst kon ik meteen mijn nieuwe schatten gebruiken, omdat de kinderen kwamen eten.
Het bordje is van Anthropologie en de schaaltjes van Eataly.
Ik ben niet zo van de souvenirs, maar dit soort dingen die je echt gebruikt vind ik wel heel leuk om mee te nemen en bij zo'n bordje denk ik dan meteen: New York met Liesbeth, fun!

Als ik New York zou moeten omschrijven, zou ik dit zeggen:

- Ontzettend, echt òntzettend aardige mensen.
  Iedereen was behulpzaam, van de vuilnisman tot chique typejes op 5th avenue aan toe.

- Heerlijk eten. Schiet me net The Meatball Shop nog te binnen, ook zo'n leuk concept.

- Prachtige oude gebouwen, maar ook schitterende nieuwe gebouwen.

- Heel veel lawaai doordat er overal constructie is. De economie trekt immers weer aan.

- Enorm veel interessants te zien.
  Wij waren er tien dagen, maar hadden er makkelijk nog tien bij kunnen blijven.

- De wijk Williamsburg is erg leuk, met veel restaurantjes en leuke winkeltjes.
  En bevolkt door hipsters. Ik denk dat wij de oudste mensen daar waren.

- Verdwalen kan haast niet met de rechttoe rechtaan straten op nummer.

- Metro werkt zeer eenvoudig.

- Dure stad. Cappuccino bijvoorbeeld $4,50 en wij hebben geen lekkere kunnen ontdekken.
  We zaten al snel bij de Starbucks.

- Veilige stad, in ieder geval hebben wij ons er geen moment onveilig gevoeld.

Ik eindig met de Williamsbrug, waar wij vlakbij zaten en die wij de eerste dag over hebben gelopen in een half uur. Alle foto's zijn trouwens genomen met mijn mobiel, omdat ik geen puf had om met de zware camera te sjouwen. Het was er meest van de tijd 27 graden!
Share:

2 opmerkingen

Anoniem zei

Natuurlijk begin je met Lady Liberty, ze is zo kenmerkend voor New York! Heb genoten van de foto's en je altijd lekkere verhalen erbij. Goeie kwaliteit van je telefoon zeg! Die brandtrappen doen me denken aan West Side Story (en Friends inderdaad). Bedankt voor een enkele reis NY xxx Eva

peetdownthestreet zei

Thanks Eef, het was geweldig. De West Side Story ook inderdaad! Die heb ik 2x gezien vroeger in de bioscoop. De eerste keer moets ik huilen en de tweede keer kreeg ik de slappe lach. Xpeet

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig