zaterdag 18 november 2023

de volkstuin het begin


Buiten stonden aftandse regentonnen, die ik ook groen heb geverfd, net als het huisje.

De grote kist waar de gastanken in staan kreeg bovenop het plakfolie met houtlook, waar nog een stuk van over was van in het huisje. Van thuis de biertafel meegenomen en leuk tafelzeil op vast gemaakt. Daar is een fijne schaduwplek om met planten en bloemen bezig te zijn.( biertafel hou je nog van me tegoed)

Zo trof ik de tuin aan, alleen maar zand met lange paden van tegels en boerenkool. Wat een enorm geluk had ik! Als je een tuin krijgt met van allerlei planten, bomen en struiken erin, wordt het veel ingewikkelder om iets nieuws te beginnen. Maar ik had een schone lei zo gezegd. En een plan in mijn hoofd hè.

Mijn dochter, die anoniem wil blijven, heeft me heel erg geholpen. We begonnen met deze tipi in het midden. Nou ja, een soort van het midden dan. Vind je mijn outfit niet stylish? Wekenlang tijdens het klussen die oude joggingbroek aan gehad met dat charmante t-shirt. ( wel gewassen hoor af en toe, no worries)
Van de tegels en stenen en grind maakten we de cirkel waar planten in zouden komen.
Er was een lekke vijver die gedempt moest worden. Dat heb Nick en dochter voor hun rekening genomen, want dat was een klus!
Vol gestort met aarde/zand uit de tuin. Lekker makkelijk, want dat was er genoeg.
Een groot rek gemaakt van bamboestokken met flagstones eronder die rond de vijver hadden gelegen. Gutteguttegut, wat was ik goed bezig met hergebruiken zeg.
En aan dat rek had ik dat jaar al een flinke oogst van kleine witte pompoentjes.
Aan de zijkant van het huisje een stapel stenen met steigerplanken erop en voilà, je hebt een plantentafel. Het leuke is dat ik er van binnenuit ook op kijk.
Ik was begonnen met de keien die om de vijver lagen, in een soort rand voor een cirkelborder neer te leggen, maar ik had er bij lange na niet genoeg. En ja hoor, mazzel! De nieuwe buren van Joyce wilden van heel veel keien af en die kon ik ophalen.
Mijn plan was om om de cirkel heen bedden te maken voor alle eenjarigen die ik zou gaan zaaien. Er lagen allerlei latten op de tuin en die heb ik gebruikt om bedden van 1m - 2m te maken. 
Ik wilde de no-dig methode te gebruiken. Zoek maar op als je het wilt weten wat dat inhoudt, geen zin om dat allemaal hier uit te leggen hoor. Mijn naam is geen google. Anyway, ik gebruikte geen karton, zoals gebruikelijk is, maar van dat naturel papier waarmee ik de bedden bedekte. Vervolgens ging er een laag compost over heen.
Eerst zonder de planten, leek het wel een begraafplaats zo met die zwarte bedden. Wel een hele gezellige dan, met zijn allen in een cirkel.

Vervolgens heb ik met hulp van Joyce, Steve en dochter 5 kuub boomschors in de tuin geschept. Niet in een dag hoor. Een kuub per dag, want dat was wel een klusje, poehpoeh….


 Maar kijk nou wat leuk; je kunt precies zien welke tuin op dat hele complex van mij is. Ik krijg die google letters niet weg zeg. Naja.

Mijn doel was en is een bloemenpluktuin. Het eerste jaar heb ik praktisch niks gedaan aan de tuin, omdat ik bekaf was van het huisje pimpen. Het jaar erop ben ik aan de slag gegaan en heb ik ALLES voorgezaaid. En dat was eens maar NOOIT meer! Mijn hele huis stond vol, tot en met de zolder aan toe. Moet wel eerlijk zeggen dat het heel leuk is om dat hele proces zo op de voet te volgen. Hoe blij je kunt zijn met een een groen puntje wat op komt en nog een en nog een....

Volgens het boekje mag je na de ijsheiligen alles buiten in de grond zetten. Dat was héél veel werk en mijn rug was kapot, kan ik je vertellen. En toen ging het na een week opeens sneeuwen en dat was niet leuk, kan ik je ook vertellen. ( of was het nou heel hard regenen en stormen? anyway, de babyplantjes waren not amused)

Het jaar erop heb ik gewoon het meeste rechtstreeks in de grond gezaaid en dat ging prima. Ook niet met alles hoor, maar dat hoort erbij begrijp ik inmiddels.

Deze bijvoorbeeld, eenjarige ridderspoor, er gebeurde nauwelijks wat in de voor gezaaide bakjes. Er stond op het zakje dat als het niet ontkiemde, je de zaailingen in de koelkast moest zetten. Serieus? Doe ff normaal zeg. En kijk nou het jaar erop, dat ik het gewoon in de grond zaaide! En het zaait zich overal uit, dus bloemen genoeg en zo mooi ook. 

Bij de ingang stond een hek met een bramenstruik. Had ik geen behoefte aan, dus weggehaald. Maar die rottige bramenstruik blijft nog steeds opkomen verdorie.

Ik had inmiddels al een leuke verzameling zinken emmers en kreeg er ook nog wat van iemand op de tuin, hartstikke lief. Ze op een rijtje gezet op de plek van het voormalige hek en eenjarigen in gedaan. Helemaal naar mijn zin.

Hoe vind je de paal met de wegwijzers? Inspiratie daarvoor kreeg ik in Engeland, waar overal van die bordjes staan met “ public footpath” erop. Van mooi hout gemaakt natuurlijk. Ik heb een paal gepakt die er nog lag van de vorige tuineigenaar en wat plankjes van thuis meegenomen en met een stift er iets op geschreven. Niet echt professioneel, maar goed genoeg voor hier. Ik heb het maar in het Engels gedaan, omdat mijn huisje "my tiny house" heet en de brievenbus "my big mailbox." Je moet wel consequent blijven natuurlijk hè.

Aan het huisje zit een stenen/glazen windscherm, waar het goed toeven is in het voorjaar. Het enige probleem was dat eerste jaar, dat er jonge vogeltjes tegenaan vlogen omdat ik die vogelstickers weg had gehaald. Daar moest ik iets op vinden.( Deze foto heb ik gemaakt op de dag dat ik afgesproken had met de eigenaar en het hoosde van de regen. Gek hè, dat vergeet je nooit meer, die eerste keer.)

Met een beetje creativiteit krijg je iets veel leukers dan vogelstickers. Die lampjes gaan op zonne-energie en de pompoentjes zijn uit de tuin. Geen vogelongelukken meer gehad. Phew!🐦

Nou ja, er is inmiddels in die paar jaar al veel meer gedaan op de tuin, dat snap je. Niet alles lukte, maar ik heb toch al heel veel bossen bloemen kunnen plukken. En als ik nou al die foto's fijn bewaard had, kon ik het je bewijzen. Maar ja.... Volgend jaar beter!

Bij deze wil ik dochter, Nick, Steve en Joyce hartelijk bedanken voor alle hulp🙏💋


Share:

2 opmerkingen

Anoniem zei

Wat heb je hard gewerkt, zo knap van je💪👏👏👏 en het is beeldschoon geworden😍

peetdownthestreet zei

Dankjewel, wie dit ook mag zijn. Ik heb mijn best gedaan!

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig