dinsdag 20 februari 2024

mijn jungle achtertuin

Weet je wat het is met veel tuinen zien in Engeland en naar Gardeners World kijken? Je ziet zoveel moois waar je inspiratie van krijgt, dat je er iets mee wilt doen. Mijn achtertuin had een gewone border met bloeiende vaste planten, waar ik heel tevreden mee was. Die border had ik eigenlijk pas aangelegd toen de laatste hond overleden was en er niet meer geplast zou worden in de tuin. Langs de randen staan catalpa's en een grote hortensia en verschillende flinke varens en hosta's. Ik heb altijd heel erg van bladplanten gehouden. Gek misschien om dat te zeggen, terwijl ik in mijn volkstuin alleen maar bloemen heb.


Ik neem altijd Gardeners World op vrijdagavond op de BBC op. In dat programma is er een item dat ze op bezoek gaan bij iemands tuin. En iedere keer als ze bij iemand langs gaan die een jungletuin heeft, gaat mijn hart een beetje sneller kloppen.

Ik bewaar die afleveringen en kijk heel vaak dat stukje van die jungletuin dan terug. Echt niet allemaal mensen met grote tuinen hè. Juist die met kleine tuinen geven me heel veel inspiratie. Er was er een met een tuintje van 7m bij 5m en hij had een klein terrasje om te zitten, maar de rest tot achteraan was helemaal vol met jungleplanten, waardoor je geen idee had dat die tuin maar 7m diep was. Gewoon in een woonwijk een jungle en flink de hoogte in ook. De man ging erdoorheen lopen en werd aan alle kanten geraakt door planten. Bij het filmen vanaf boven zag het eruit als één groot bladerdak. En zo grappig met vlak naast die jungle, aan de andere kant van de schutting, was gewoon de straat. Zó leuk. 

Wat ik ook heel erg leuk vind is een bostuin en dan is er één iemand die ik moet noemen, want die heeft de allerleukste bostuin van de wereld en dat is Abigail Ahern. Een Engelse interieur designer die nota bene in Londen woont en toch een bostuin heeft weten te creëren. Abigail zag ik een aantal jaar geleden voor het eerst op Gardeners World, toen ze haar met de camera bezochten. Ik was er meteen weg van en ben haar op gaan zoeken en wat een inspiratie is die vrouw. Haar huis vind ik ook geweldig, wat een sfeer weet zij neer te zetten. Haar lange smalle Londense achtertuin heeft ze omgetoverd in een soort minibos, sprookjesachtig gewoonweg. Ik zou zeggen, neem een kijkje op haar instagram, dan zie je het zelf.

Maar....dat deed mij dus twijfelen...ga ik een bostuin maken of een jungletuin? Uren kon ik erover nadenken, iets wat mensen die niks met tuinieren hebben zal verbazen waarschijnlijk. Het voordeel van een bostuin is dat je bomen met takken hebt, ook al is het winter, dus er is altijd iets te zien. Terwijl veel jungleplanten afsterven. En geen gedoe met planten die de winter hier niet aan kunnen.

Nou ja, na veel denken toch besloten voor een jungletuin te gaan en op het terras dan wat bosplanten. 

Zo zonde, ik ben vergeten foto's te nemen van toen de bloemenborder er nog was, dus de voor en na foto's zijn niet compleet. Anyway, aan de zijkanten van de tuin zijn bomen en planten die mogen blijven, zoals hosta's en varens en catalpa's. Ik had allemaal takken met hulp ( dankjewel Joyce, Berdien, Anneke) uit het bos gesleept om er een boog van te maken. Maar toen de planten eenmaal in de grond zaten was het duidelijk dat die boog teveel zou worden. Ik zag mijn geest al dwalen en al die takken weer terug slepen naar het bos, maar mijn buurvrouw ( dankjewel Nancy) kwam met een geweldig idee. Ze zei, waarom bevestig je die takken niet aan je rozenboog? Dat heb ik gedaan en ik vind het een van de leukste dingen in mijn tuin nu. Kijk maar.

Ik had nog een paastak ergens liggen en die heb ik bovenop gebonden, lantaarntje eraan en klaar. O, het lantaarntje staat denk ik op een andere foto. Pfff...
De meeste planten die ik gekocht heb, zijn in het midden gezet. Ik wil een wandelingetje door mijn tuin kunnen maken, een rondje, hoe klein dan ook. Dit midden stuk, dus zonder terras of schuur of overkapping, is 5m bij 7 m. Dus echt een mini rondje!

Die fatsia japonica achterin de tuin kun je overal kopen, maar veel van die bijzondere bladplanten zijn alleen te koop bij specialisten. Ik had er een gevonden in Beesd; Perkgroen.nl De eerste keer dat Steve en ik erheen reden had ik niet goed gelezen wanneer ze geopend waren en stonden we dus voor een dicht hek. En het is een uur rijden bijna hè. En ik was juist zó opgewonden dat ik er eindelijk heen zou gaan! Daar stond ik dan met mijn A-4tje met planten. Ik zal je besparen wat ik toen allemaal gezegd heb. De volgende keer ging het wel goed. We hebben het trouwens leuk gecombineerd met lunchen bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. 

Het was geweldig daar, wat een planten! Ook een showtuin waar je doorheen kunt lopen met zoveel soorten bamboe als je nog nooit hebt gezien. Ik kon bijna alles van mijn lijst kopen ( wel wat 💰 meenemen hoor) en ze pakten zelfs onze auto helemaal in. Wat een aardige en kundige mannen. 

Ik had net alles een week in de grond, toen er een enorme storm kwam. Ja hoor, daar gingen alle bananenbladeren. Ik weet nu trouwens ook waarom die bladeren vaak scheuren hebben. Dat is om de wind erdoor te kunnen laten. Alleen deze keer hielp het dus niet. Maar uiteindelijk zijn er toch nog vijf bladeren aan gekomen die zomer. Phew!

Zie je wat een verschil vers boomschors maakt? Ik ben er dol op. Heb het ook op de volkstuin liggen en het verveelt me nooit. Het ziet er zo natuurlijk uit ipv borders met randen. 

Niet alleen planten zijn belangrijk in een tuin. De styling is de helft van de sfeer van de tuin. Dus ik ben dol op dit soort dingen als die kruik. Dat hoekje is trouwens nog niet gedaan. Er groeit al een varen naast het oude kippenhok en een hosta, hoewel dat meest van de tijd een gatenkaas is. Daarnaast staat een enorme vlinderstruik en die ga ik eruit halen. Ik wil helemaal geen bloemen in deze tuin, alleen bladvormen en groen. Afgelopen zomer zag ik dat de paarse bloemen van de vlinderstruik er gewoon niet bij pasten. Op die plek ga ik een reuzengras zetten en nog andere dingen. 

Dit is een van mijn favoriete planten, de cyathea cooperi, een Australische boomvaren, die niet tegen de kou kan. Hij is nu aan het overwinteren in het kasje, maar ja, daar heeft het natuurlijk ook gewoon gevroren, dus ik ben heel benieuwd of hij het overleven gaat. Fingers crossed!

Dit hebben we ook nog even gehad hè, dus het blijft spannend.

Dit is een beetje valsspelen hoor. Van de zomer had ik vanaf de grond een foto gemaakt, waardoor het net leek alsof ik al een enorme jungle heb. Maar zo gaat het wel worden hoop ik! Hoe eerder, hoe beter.

Mocht je het leuk vinden om de jungle te volgen, ik heb er een aparte instagram account voor aangemaakt. @junglegardeninholland  


 Share:

Geen opmerkingen

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig