vrijdag 11 augustus 2023

volkstuin mijn tiny house

 


 

In februari 2020 kon ik volkstuin krijgen. Dat kwam zo: volkstuinen vond ik altijd al heel erg leuk en dan vooral ook die kleine huisjes erbij. Maar ik heb geen interesse om mijn eigen groente te verbouwen, dus ik dacht dat het niet iets voor mij was. Totdat ik het boek van Floretflower in handen kreeg, wat alleen maar over bloemen kweken gaat. Een heerlijke hype momenteel, waardoor ik opeens bedacht dat ik helemaal geen groente hoefde te verbouwen op die tuin, maar ook alleen bloemen kon kweken. Eureka! Dus me opgegeven in november 2019 en de enorme mazzel gehad dat ik februari 2020 al aan de beurt was. Het was vlak voordat het land op slot ging door corona en daarna wilde iedereen òf een volkstuin òf een boot òf een hond. Bij ons op de tuin was de aanvraag zo groot dat de wachtlijst op slot ging, net als op veel volkstuinen verder in het land. Wat een geluk had ik!

Zo was het toen ik het kocht. Het huisje koop je van de vorige eigenaar en de tuin huur je van de vereniging.

Ik ben begonnen met het huisje. Een muur bleek behoorlijk verrot te zijn en die heb ik door de timmerman laten vervangen. Meteen een deur die in die muur zat en die ik niet zou gaan gebruiken, weg laten halen. Daar moet je dan wel eerst toestemming voor vragen trouwens.

De binnenkant van het huisje was helemaal bekleed met kunststofplaten. Toen ik het huisje kocht, dacht ik nog dat ik ze gewoon zou gaan witten. Maar toen ik eenmaal de sleutel had en alles leeg was, wist ik dat me er eraan zou gaan ergeren en besloot ik alles te slopen. Echt àlles gesloopt dus. Steve ging iedere dag voor me naar het grof vuil, waar hij in een hele lange rij moest wachten ( en dus na dag 3 een thermoskan koffie meenam ) omdat heel Nederland door de lockdown aan de klus ging. 


 

Daarna was het eerste wat ik deed, die grauwe stenen muur wit schilderen. En dat maakte al zó'n enorm verschil qua licht. De vorige eigenaresse had luxaflex hangen en vitrage en gordijnen. Toen dat allemaal weg was zag ik pas hoeveel licht er binnen viel, want het huisje heeft wel 8 ramen en dan ook nog de openslaande deuren. 


Ik heb alles opnieuw geïsoleerd en dat is me toch een rotspul zeg. Steenwol gebruikt, wat het minst erg is.  Dus een bril op en een sjaal voor mijn mond. I know, very charming.


 

Vervolgens goedkope tuinplanken bij de bouwmarkt gekocht. Ik tekende ze af en Steve zaagde ze thuis voor me en vervolgens bevestigde ik ze tegen de muur. Ik heb in mijn tiny house dingen gedaan die ik nog nooit gedaan had en dat was toch leuk! Was ook niet bang om iets fout te doen, want ach het is maar een tuinhuisje hè. 

 


Inspiratie van Pinterest gehaald, zoals die U betonblokken. Ik zag een foto van een buitenkeuken ermee en dacht dat dat leuk zou zijn voor binnen. Loeizwaar die dingen, maar gelukkig heb ik sterke mannen in huis. Zelf van balken een aanrechtje gefabriceerd. Er is geen afvoer naar een riool of zo, dus het komt allemaal gewoon in de grond.  

Van een wasteiltje met een gat en een stop, een gootsteentje gemaakt. De handige loodgieter heeft er een afvoerpijp op gemonteerd. Aangezien ik niet ga koken op de tuin, had ik maar een enkel gasje nodig om thee te kunnen zetten. Steve's hobby is golfen en de mijne de tuin en we zien elkaar dus thuis weer en eten daar. 


Van mijn buurvrouw kreeg ik haar palletbank plus kussens, die ze weg wilde doen. Perfect voor dit hoekje, waar eerst een eettafel stond. Matrasje erbij gekocht en wat kussens, helemaal een lekker plekje geworden om te lezen of een dutje te doen.

Waar eerst een grote bank stond, wilde ik graag een plek voor het raam met uitzicht op de tuin, om plannen te maken, te mijmeren, te schrijven en zo. Bij de bouwmarkt vond ik een leuke plank die precies zo breed was als het huisje. Ik had nog tafelpoten liggen, die te zwak bleken voor de nieuwe eettafel thuis, dus die konden er mooi onder. Fijn plekje geworden en afgelopen voorjaar heb ik er 30 dahliabollen voor het raam gehad, alsof het een kas was, voordat ze naar buiten konden. Werkte prima.


Er zijn, hoorde ik, niet veel huisjes bij ons met een toilet dus ik heb mazzel. Je mag er niet in poepen of wc papier in gooien, want ook dit komt gewoon uit in de grond. Ik hou voor de zekerheid wel altijd de klep dicht, want je weet maar nooit wat er naar boven kruipt. In deze kleine ruimte was een fonteintje, een badkamerkastje en een grote kast met schuifdeuren. Alles weggehaald, planken ertegenaan getimmerd en gewit, tegels wit geverfd, plakfolie met houtlook tegen 2 muurtjes ( door mijn lieve vriendin Joyce gedaan die véél meer geduld heeft dan ik ), grote spiegel voor alle gaten in de muur en klaar is toilet. 

Op sommige foto's zie je tegels en op andere laminaat. Vorig jaar heb ik samen met Nick het laminaat gelegd, want ik kon maar niet aan die kille tegels wennen en laminaat kost tegenwoordig de kop niet meer. Héél blij mee, veel warmer.

Er had een kacheltje in gezeten dus de aansluiting was er. Dit schattige kleine houtkacheltje gekocht en al heel veel plezier van gehad. Met die houtblokken hem aanmaken vind ik nogal een uitdaging, dus kwam Steve met een super oplossing: we kopen van die geperste blokken van......tja waar zijn die van gemaakt?, snij ze door de helft en maak daar het kacheltje mee aan en leg er dan steeds houtblokken op. Werkt als een tierelier!

Snap je dat alleen al dit huisje, helemaal voor mezelf, me zeer gelukkig maakt? Volgende keer over de tuin!
 

 

 Share:

2 opmerkingen

Anoniem zei

Ik snap het helemaal Peet, het is beeldschoon geworden en helemaal naar je zin. Enjoy xx Eva

peetdownthestreet zei

Wie had dat nou gedacht hè Eef, toen we jaren geleden een keer een rondje over daar over die tuinen deden! xpeet

© Peet down the street | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig